“Megteremtettük a boulderezés legfőbb templomát”- interjú Komjáti Zolival

Idén év elejétől új sorozatot indítunk weboldalunk blog felületén. Havi rendszerességgel mutatjuk majd be a teremben dolgozó edzőket. Elsőként Komjáti Zolival, a Gravity Boulder Bar egyik alapítójával beszélgettünk, aki azon kívül, hogy 18 éve mászik, közel egy évtizede boulder edzéseket is tart, valamint hazai és nemzetközi versenyeken is kipróbálta magát. Többek között a kezdetekről, az általa tartott foglalkozásokról és az új teremben rejlő lehetőségekről is kérdeztük.

Hogyan találkoztál először a boulderezéssel? 

2004-ben egyszer kimentünk az egyik barátommal a Sportszigetre. Ez egy ingyenes rendezvény volt, ahol a Mountex mászófalán lehetőségem nyílt kipróbálni a mászást. Így kezdődött.

Én ekkor már régóta kacsingattam ebbe az irányba. Világéletemben sportoltam, 13 éves koromig versenyszerűen karatéztam, majd két évet jégkorongoztam, ezután pedig másfél évet kajakoztam.  Az ezt követő közel kettő évben azonban éppen nem edzettem aktívan, aminek éreztem is a hiányát. Mindig nyitott voltam a természetben űzhető sportok felé, ezért a boulder különösen tetszett. Az első mászásom után a szervezők a kezembe nyomták az akkor frissen nyílt Váci úti Mountex tetejében lévő boulder klubnak a szórólapját, majd mondták hogy szerintük ügyes vagyok és érdemes elkezdenem ezt a sportot. 

Érdekesség, hogy az első mászásom alkalmával nem béreltem mászócipőt, hanem egyből vettem egyet… Tehát valahol legbelül ösztönösen éreztem hogy ez nekem való sport lesz. 

A kezdetek után hogyan haladtál tovább a sportban?

A gimi utolsó egy-két évében már a mászás tette ki az összes szabadidőmet.  Heti 2-3 alkalommal lent voltam a teremben és e körül forgott minden gondolatom.  Mindig is olyan ember voltam aki nehezen teszi bele a motivációját olyasmibe, ami nem kifejezetten érdekli, de ha valami rabul ejt, abba végtelen mennyiségű energiát tudok fektetni. Úgy érzem, hogy általában ez a munka meg is térül. 

Versenyeztél is?

Igen. A mai napig versenyzek egyébként, és úgy gondolom viszonylag sok sikerem volt. Több éven keresztül voltam a magyar válogatott tagja, és rendszeresen megmérettem magam a Magyar kupán is.
A mai napig cél és egyben kihívás számomra, hogy közel 36 évesen helyt tudjak állni a hatos döntőben, miközben a mostani 17-20 éves srácok elképesztően kemények. Ez a korosztály nagyon gyors ütemben fejlődik, és egyre nehezebb mellettük labdába rúgni. 

Milyen momentumokat emelnél ki a sportolói életutadból?

Azt hiszem, egyaránt büszke vagyok a versenyeredményeimre, és a sziklamászó tejlesítményeimre.  Kisebb külföldi, főleg szlovákiai versenyeken – mint például a Vertigo Open – többször jutottam el a döntőig.  A mászótermi boulderezés mellett egy időben elég komolyan a sziklamászás irányába fordultam, ahol többek között kötéllel is mászom. Kötéllel itthon 8C+, míg külföldön a 8C a legmagasabb elért eredményem, de külföldön több 8B+-t is teljesítettem. Boulderben 8B a legnagyobb sikerem. 

Pár éve a sziklamászás egy egészen különleges változatával is  megismerkedtem:  a “Deep Water Solo” keretében a tenger felé magasodó 15-20 méteres  sziklautakat kell teljesíteni kötélbiztosítás nélkül, miközben egy rossz mozdulat esetén bármikor a vízbe eshetsz. Mondanom sem kell, hogy az első kipróbálás után beleszerettem ebbe a mászásformába. Azóta is rendszeresen visszatérek a műfaj központjának számító Mallorcára. Különösen büszke vagyok, hogy itt végig tudtam menni a Chris Sharma által megnyitott 8A-8B nehézségű utakon is.

Mindezekből kitűnik, hogy számomra nem is az a fontos, hogy egy valamiből megmásszak egy sokkal nagyobb vagy sokkal nehezebb fokozatot, hanem inkább az, hogy több stílusban elérjek egy viszonylag magas szintet. A mászásban nekem éppen ez a változatosság és a stílusok keverése a lényeg.

Deep Water Solo

Mit szeretsz ebben a sportágban?

Az előbb említett változatosságot. Folyamatosan variálható, hiszen mindig más helyzetet kapsz, mindig a tested egy másik adottságát kell használnod, közben pedig át kell állítanod a gondolkodásod is. Nem véletlenül hívják angolul a pályákat „boulder problem”-nek, hiszen ezek valóban megoldandó problémák. Sokszor, ha nem nézel meg egy egy videót az adott boulderről, akkor ott a puszta erődön kívül a kreativitásodra is szükség lesz. Magadnak kell kitalálnod a megoldást, és azt is, hogy hogyan fogod végrehajtani. 

Hogyan váltál edzővé?

Pontosan tizedik éve foglalkozom edzéssel.  A Gravity előtt korábban már két teremben is tartottam edzéseket. Mikor aztán tulajdonostársakként többen összeálltunk az Ujjerővel, már itt kezdtem el edzéseket vezetni . Közben a Testnevelési Egyetemen az elsők között végeztem el a OKJ Sportmászó edzői képzést, így hazánkban én tanítom az egyik legrégebb óta a boulderezést. Az edzői pályafutásom tehát nem itt indult, de itt teljesedett ki! 

Mit gondolsz, hogy lehet jól oktatni a boulderezést?

Ahogy már említettem, a különböző stílusok keverésével, a gyengeségek és erősségek felismerésre fektetve a hangsúlyt. Mindig részletesen elmagyarázom az általam kitalált utakhoz illő mászótechnikákat. Ezzel a tanítványaim fejben is átgondolhatják, hogy az adott mozdulat, lábtechnika, törzsfeszítés, vagy mikro-koordinációs gyakorlat hogyan és miért működik a testben, mivel segíti a boulder probléma megoldását. 

Ha már itt tartunk, szerinted miket fejleszt a mászás a fizikumon kívül?

Annak idején, mikor Testnevelési Egyetemre jártam volt alkalmam szinte az összes sportot kipróbálni. Nyilván elfogultság is van abban, amit mondani fogok, de ez az a sport amely az összes fizikális jellemző mellet a mentális képességeket is fejleszti. A problémamegoldó gondolkodáson túl, ha magasra mászol, a megküzdő képességedet is próbára teheted. Azt tudom mondani, hogy tényleg ez az egyik legösszetettebb sportág, amivel valaha is találkoztam.

Jelenleg milyen edzéseket vezetsz?

Ma már kizárólag haladó edzéseket tartok. A jövőben pedig egyre inkább szeretnék az egyre gyarapodó, fiatal motivált versenymászók oktatására fókuszálni. Ez a sport most elképesztő ütemben fejlődik. Ugyan kifejezetten gyermek edzéseket nem vállalok, de a csapatomba bevettem pár ügyes fiatal gyerkőcöt. Az ő felkészítésükre is kiemelt figyelmet fordítok.

Ez pontosan hány főt és milyen edzéseket jelent?

Jelenleg heti 6 edzést tartok közel 50 főnek, ami napi kettő teltházas alkalmat jelent hétfőn, szerdán és pénteken. A résztvevők tekintetében vannak átfedések, hiszen van aki több különböző edzésre is jár párhuzamosan.

Hogyan zajlik az edzés?

Én elsősorban a mászást helyezem az edzések középpontjába. Ahogy a világ egyik legnagyobb pioneerja, Wolfgang Güllich is megmondta: “A mászásra a legjobb edzés a mászás maga”. Ezzel teljesen egyetértek. 

Gyakran készítek mászóspecifikus edzésterveket a különböző edzőeszközökre, ezeket pedig előre elküldöm a tanítványaimnak. A “leggyengébb láncszem” elvét követve elsődleges célom,  hogy mindenkinek azt a képességét fejlesszem, amelyik a legnagyobb lemaradásban van. Ezt szem előtt tartva alkotom meg a feladatokat és utakat, valamint állítom össze a minden edzés végén elengedhetetlen erősítő gyakorlatokat is.  Ha  valaki mondjuk gyengébb áthajlásban, akkor több áthajlást kap. Ha gyöngébb a befelé dőlőn, akkor pedig azt kell gyakorolnia. Az általam kitalált utak így lényegében komplett edzésterveknek felelnek meg, hiszen teljesen átmozgatják a testet. 

Az edzéseken kívül mivel foglalkozol még a teremben?

Az első és legfontosabb feladatom a route setting-nek, azaz a boulderek cseréjének teljes körül megszervezése és koordinálása. A boulderek átépítése minden héten, folyamatosan zajlik, és összesen három hétbe telik, amíg teljesen kicserélődnek az utak. Az új boulderek megtervezése mellett az én feladatom az építők és segítők irányítása is. Az emberek tulajdonképpen a színboulderekért, ezekért a folyton cserélődő, változatos fehér, kék, sárga, zöld piros illetve fekete cetlivel jelzett utakért jönnek hozzánk.  Célunk, hogy mindenki mindig megtalálja a maga nehézségi fokozatát.

Úgy tudom a Gravity elindításában is volt szereped!

Annak idején az egyik jelenlegi üzlettársam megkeresésére először ketten ültünk le beszélgetni egy új terem létrehozásáról. Ennélfogva az egyik ötletgazdája és alapító tagja vagyok ennek a helynek.  Utána szépen egyre többen lettünk benne. Egymás nélkül  ez ma már nem is tudna működni 

Mit vársz most a Gravity-től az új terem megnyitása kapcsán?

Robbanásszerű növekedést a sportág népszerűségében. Talán szerénytelenül ki lehet jelenteni a megújult Gravity-ről, hogy ezzel a két szintes teremmel megteremtettük a boulder sport hazai legfőbb tempolmát. Szerintem ez nagyon sok embert fog hozzánk csábítani. 

A magam részéről pedig szeretnék a jövőben a terem további feladataiba is jobban bekapcsolódni. Már közel 10 éve foglalkozok az edzések szervezésével, amit persze nagyon szeretek, de most új edzéseket nem tervezek. Inkább a versenyzők felkészítésére fókuszálok majd.

Hogy látod, miben nyújt újat a terem? 

Ami szerintem kiemelkedő az újítások közül, az a hatalmas, vadonatúj edzőgaléria, ahol immár egyszerre több edzés erősítő és nyújtó gyakorlatait is meg lehet tartani párhuzamosan. Igyekeztünk mindent beszerezni, ami a mászáson felül a kiegészítő gyakorlatokhoz szükséges. Éppen ezért a galériát az elérhető legjobb és legkorszerűbb edzőeszközkkel szereltük fel, legyen szó fekvenyomó padokról vagy éppen a húzódzkodó panelekről.

(Az edzőgaléria egyik eleme)

Na és a Ninja pályáról mit gondolsz?

A mászásnak, főleg a modern boulderezésnek a mozgásformái nagyon közel állnak például a parkour mozdulatokhoz, ahonnan már csak egy lépés a Ninja. Ez a kihívás is nagyon sok koordinációt igényel, tele van függő, függeszkedő gyakorlatokkal. Szerintem ez egy jó kiegészítő edzés lehet a boulderezésben fejlődni kívánó sportolóknak ( a magyar válogatott is ott volt pl. TV műsor döntőjében is), nem utolsó sorban pedig egy extra és szórakoztató szolgáltatás a teremben. Éppen ezért döntöttünk a Ninja pálya megépítése mellett.

Így a beszélgetés vége felé haladva, kinek ajánlanád a boulderezést?

Egy szóval: Mindenkinek!

Az útépítés során külön figyelünk arra, hogy a több mint 104 színboulderből mindig legyen legalább 8-10 olyan út, amit egy sportolói múlttal nem rendelkező, középkorú látogató is elsőre teljesíteni tud. Ezek gondos gyakorlásával pedig apránként folyamatosan lehet fejlődni. 

Melyek a legszebb emlékeid, amelyek a Gravity Boulder Bar-hoz köthetők?

Számomra talán a két megnyitó esemény, a 2018-as illetve most négy évre rá az új terem bemutatása a legemlékezetesebb élmény. Ez tényleg egy hatalmas nagy gyerekkori álomnak a beteljesülése. 

A Gravity lényegét a közös élmények mellett, mindenek előtt az elképesztően jó mászóközösség képezi. Közhelyesen hangzik, de olyan ez, mint egy nagy család. Egy befogadó társaság, ahol nagyon fontosak vagyunk egymásnak. Az újonnan érkezők is érzik ezt, és sokan közülük szeretnének a közösséghez tartozni. Ez nagyon jó érzés. 

Végezetül, mi az három szó, amivel a Gravity-t jellemeznéd?

Közösség, Kitartás, Fejlődés

Jövő hónapban egy másik edzőnket ismerheted meg közelebbről. Kövesd az edzők bemutatkozását, minden hónapban a blogon, és iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol első kézből értesülhetsz a termet érintő újdonságokról!