Edzőink

Zupán Tamás “Zupi”
2004-ben kezdtem el mászni, és 6 éve tartok edzéseket. A mászáson belül a boulder az, amit igazán kedvelek. Szeretek edzeni a teremben, de ha van rá lehetőségem, akkor inkább sziklán mászom. Sikerült első Magyarként 8C bouldert másznom. Amit igazán élvezek ebben a sportban, hogy saját magamat kell legyőznöm újra és újra, ezáltal nem csak a mászásom fejlődik, hanem az akaraterőm is. Mászás közben teljesen kikapcsol az agyam és csak az adott mozdulatra figyelek, igazi flow élmény. Edzőként amellett, hogy mindenki számára megtaláljam azt, amitől a leghatékonyabban tud fejlődni, az is motivál, hogy átadjam ezt az érzést. Nincs két egyforma fogás, nincs két egyforma út, végtelen variációs lehetőség, mindenki megtalálhatja benne azt, ami számára a legnagyobb kihívást jelenti. Én nem is várok el mást egy sporttól.

Strommer Soma
Mivel mászó családba születtem, már kisgyermek koromban megismerkedhettem a sportág alapjaival. Azóta, mint boulderben, mint sportmászásban próbáltam kifele tolni a határaimat sziklán, hazai- és nemzetközi versenyeke. Sziklán 8b+ és 8A+ fokozatokat, míg versenyen országos bajnoki címet és korosztályos Európa Kupa 6. helyet sikerült elérnem. Emellett érdekelnek az extrém kihívást nyújtó, mászáshoz hasonló sportágak is, 2018-ban sikerült a Ninja Warrior Hungary versenyen az eddigi legjobb magyar eredményt elérnem. 2017 óta foglalkozom tanulmányaim mellett edzések tartásával, melyeken igyekszem képességekhez mérten mindenkiből a legjobbat kihozni, a mászás változatosságának szépségét és komplexitását bemutatva.

Komjáti Zoltán “Zoli”
2004-ben kezdtem a mászást, aminek azóta megszállottja vagyok. Eleinte alapvetően a boulder irányvonal ragadott magával, ami azóta is a fő mozgatórugója az életemnek és ebben is értem el a legnagyobb sikereimet, a 8B fokozat formájában. Az utóbbi pár évben a boulderen kívül egyre motiváltabb vagyok a sportmászásra és újabb stílusok űzésére (pl. Deep Water Solo). Célom, hogy a lehető legsokoldalúbb mászó váljon belőlem és ezt az elképzelést igyekszem az edzéseimen is átadni a tanítványaimnak, akikkel idén már 6 éve foglalkozom.

Bodó Máté
2008-ban ismerkedtem meg a mászással és azóta az életem szerves részévé vált. A bouldertől a tradicionális mászásig minden formáját kedvelem és űzöm ennek a sportnak. 2010-ben kezdtem el foglalkozni az mászás oktatásával. Az elmúlt időszak alatt sokat változott, finomodott az oktatói tevékenységem. Főleg hobbi, rekreációs jellegű, mászás centrikus, technikai edzéseket tartok, ahol gyakorlat során elemezzük és csiszoljuk a mozdulatokat. Ha most ismerkedsz meg a mászással vagy már rendelkezel mászótudással, de úgy érzed van mit csiszolni rajta, keress bátran.

Táborosi Gábor “Tabi”
Életem első részében hegymászós és egyéb kalandos könyveket olvasgattam. Később megismerkedtem a sportággal. Mivel továbbra is olvasgattam, számolgattam, egyszer csak rájöttem, hogy mondanivalóm is lenne az egészről. Ezért elkezdtem a még nálam is amatőrebbeket tanítgatni. Pályám lefelé ívelő szakaszában a mászás már nagyjából el is tűnt, maradt a tapasztalataim elmesélése. Hiszek benne, hogy akadnak ötleteim és az én hibáimból mások még tanulhatnak valamit.

Meilinger Noémi “Amy”
Több, mint 15 évvel ezelőtt kezdtem el mászni a Veszprémi Sportmászó Egyesületnél. Az évek során a mászás az életem szerves része lett. Sokáig versenyeztem, majd egyre inkább a sziklák felé vettem az irányt. Mostanság teremben leginkább a boulderezés vonz, szeretem a csapat motiváló erejét. Ezen kívül kipróbáltam a mászás többi formáját: jég- és mix mászás, több kötélhosszas utak, sportmászás.
Számomra a mászás egy meditatív sport. Mászás közben kikapcsolom a külvilágot, a napi stressz teljesen eltűnik. Szeretem feszegetni a saját határaimat, még ha csak kis lépésekben is.

Oláh Sebestyén “Sebő”

Emlékeim szerint soha nem volt számomra kérdés, hogy a mászás van, mászni kell.

2003-ban kezdtem rendszeresen műfalon mászni, majd több éves kihagyás után 2010-ben újra. Az emberi mozgás-szervrendszer működése és sportszerű működtetése, a falon történő mozgás minden jellegzetességével kiegészülve, kifejezetten érdekel. Minden alkalom, amikor új tapasztalatokat szerezhetek vagy meglévőket oszthatok meg ilyen téren, örömforrás.


Kerényi Barna “Barna”

2006-ban kezdtem mászni., azóta megszállottként mászom, amennyit csak tudok. Sok mindent kipróbáltam, amit ez a sport nyújthat (boulderezés, sportmászás, több kötélhosszas utak, deep water solo, solo, versenyzés). A felsoroltak közül a boulderezés fogott meg a legjobban. Számomra ez az az ága a mászásnak, amely a leginkább magába sűríti mindazt, amit szeretek benne, a fizikai és mentális kihívástól a technikai nehézségeken át egészen a barátokkal közösen töltött időig. Szeretem inkább rejtvényként felfogni a megmászandó problémákat, mint leküzdendő akadályként. Sosem az foglalkoztat, mennyire kell erősnek lennem, ahhoz, hogy feljussak egy adott boulderen, épp ellenkezőleg: hogyan tudok itt feljutni a lehető legkisebb energia befektetéssel, az adottságaimat legjobban használva? Érdekes megtapasztalni, hogy a mentális felkészültség épp olyan hatékony, ha nem hatékonyabb, mint a fizikai. Egyszer egy barátom a következő kérdést tette fel: “Hallod fater, én csak azt nem értem, hogy te hogyan tudsz 7A testtel 8B-ket mászni?!” Hát így. Edzéseimen ezt a szemléletet igyekszem megértetni, mindenkivel aki erre fogékony.


Vasadi Szabolcs “Szabi”

2011 óta mászom és már az első alkalommal nagyon megtetszett ez a sport, amely azóta is az életem fontos része. Az Ujjerő boulder terem egyetemi edzésein sajátítottam el az alapot, amelyre építkeztem az évek során, tanulva nálam tapasztaltabbak tanácsiból és önmagam hibáiból. Azt szeretem ebben a sportban, hogy sohasem lehet hátradőlni, hiszen minden sikerélmény, elért teljesítmény után van egy újabb kihívás, egy következő fokozat, amiért érdemes küzdeni, ugyanakkor mindenki, minden szinten megtalálhatja benne a maga boldogságát, legyen az 5a, vagy 8c. Az edzéseimen arra törekszem, hogy mindenki fejődhessen fizikálisan, mentálisan és a mászótechnikában a maga szintjének megfelelően, hiszen a fejlődés adja az igazi sikerélményt!

Farkas Tamás (Tomika)

A mászással először 2008. októberében találkoztam, és azonnal a szenvedélyemmé vált. Ennek oka, hogy a mászás nem pusztán fizikai kihívást jelent, hanem mentális és technikai akadályok elé is állítja az embert. Emellett kiváló közösség- és személyiségformáló ereje is van (főleg a csoportos boulder edzéseknek).
A több mint 10 éves sportbeli múltam során többször is magyar bajnok voltam boulderben és nehézségi mászásban is, illetve nemzetközi és regionális versenyeken is megfordultam már dobogón. Sziklán is szeretem próbára tenni magam, köteles mászásban és boulderben is sikerült viszonylag nehéz fokozatokat meghódítanom (köteles 9a, boulder 8B+).
2016 óta foglalkozom a mászás oktatásával. Úgy gondolom, hogy az ember saját határainak feszegetése, és leküzdése mindenki számára ugyanolyan élmény, éppen ezért szívesen foglalkozom minden korosztályú, minden tudásszintű mászóval, örülök, ha részt vehetek a fejlődésben. Misszióm a magyar versenymászás színvonalának fejlesztése is, van szerencsém a magyar versenymászó utánpótlás válogatott edzőjeként dolgozni.