Minden, amit tudni szerettél volna a Ninja kihívásról

A januári újranyitással a Gravity Boulder Bar nemcsak hazánk legnagyobb és legmodernebb boulder terme lett, hanem egyben az egyik első olyan hely, ahol az érdeklődők beltérben, profi instruktorok segítségével, akár szervezett keretek között próbálhatják ki a hazánkban is rendkívül népszerű Ninja kihívást. A Gravity bővítésének tervezésekor célunk volt, hogy a falmászás mellett olyan alternatív edzőlehetőségeket biztosítsunk, amelyek egyrészt a boulderezéshez hasonló mozgásformákat és technikákat igényelnek, hasonló izmokat mozgatnak meg, másrészt pedig önálló szolgáltatásként is megállják a helyüket a terem kínálatában. Pontosan ezért döntöttünk az edzőgaléria mellett egy három különböző nehézségi fokozatból álló Ninja pálya kialakítása mellett is, melyre azonnal rákaptak a látogatók és az elmúlt egy hónapban már több százan próbáltak ki. 

Ismerd meg te is a Ninja pálya történetét, melyre kérdőívünk kitöltésével egy csúcsidős Ninja belépőt is nyerhetsz! (Játékszabályzat és leírás a linkekre kattintva, valamint a Facebook bejegyzésünkben érhető el)

De mi is az Ninja egyáltalán? 

A Ninja kihívás pontos eredetének meghatározása nem könnyű feladat, hiszen az évek során egyszerre több különböző akadály és sportverseny ötvözésével alakult ki, és jutott el a napjainkban ismert változatához. Annyi biztos,hogy ez az új típusú erőpróba egy 1997-es japán TV műsorban jelent meg először, és innen indult világhódító útjára. A japán változatban 100 versenyzőnek nyílt lehetősége arra, hogy egy tokiói akadálypályán négy fordulóban bizonyítsa tudását. A “Ninja” címet itt nyerhették el első ízben azok sportolók, akik az összes pálya teljesítése után képesek voltak 30 másodpercen belül megmászni egy több mint 22 méter magas, acélelemekből épített magaslatot. A látványos, show elemekkel tűzdelt sportműsor rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, melyet csak tovább növelt a 2009-es bemutatkozása az amerikai TV csatornákon. Napjainkban több mint 25 ország TV csatornái sugároznak a Ninja kihívásra épülő műsorokat Szingapúrtól egészen Lengyelországig, az évek alatt pedig sor került már több nemzetközi és kontinensközi Ninja rangadóra is. A Ninja híre természetesen Magyarországig is elért: hazánkban 2017 óta fut egy azonos című tévéműsor az egyik kereskedelmi csatornán. 

(A kép közepén látható Ninja létráig számos egyéb próbát is teljesíteni kell)

A Ninja pályákon legtöbbször dinamikus mozgásformákkal (mint pl. a futás, az ugrás és a mászás) lehet teljesíteni az egyensúlyozó képességet és erőnlétet egyaránt próbára tevő akadályokat. A versenyeken ezen felül komoly szerepe van az időnek is, hiszen a selejtezőket azok nyerik meg, akik a leggyorsabban képesek a legtovább eljutni az akadályokon. Aki az első fordulóban nem képes a megszabott keretidőn belül teljesíteni a pályát az a többi versenyző teljesítményétől függően juthat tovább. Így minden fordulóban csak limitált számú Ninja jelölt képes továbbjutni az egyre komplexebb akadályrendszerekre, ahol nehezebb elemeken, többek között az ún. “Ninja létrán” át kell jutnia. Ez utóbbi lényege, hogy egy rúdba kapaszkodva kell egyre feljebb ugrálni, és a rudat beakasztani a különböző magasságú fém tartófülekbe. A versenyt rendszerint az utolsó szint szokta zárni, amit legtöbbször egy magas acéltorony megmászásával lehet abszolválni.

Hogyan lehet belőled Ninja?

Ahogy látható a legtöbb Ninja pályán a függeszkedő és lengő gyakorlatok vannak túlsúlyban, melyekhez össze kell hangolni a felsőtest és az alsó végtagok mozgását, valamint az egyensúlyozási képességedet is. Ahhoz hogy könnyedén tudd venni az akadályokat, sok-sok motivációra és gyakorlásra lesz szükség, ami azonban hamar meghozza gyümölcsét, hiszen nagyon hatékonyan képes fejleszteni a koordinációs készségedet, erőnlétedet. Előny lehet, ha már sportolsz valamit, hiszen így már rendelkezel egy továbbfejleszthető alap erőnléttel, ráadásul a Ninja gyakorlatok hatékonyan egészíthetik ki többek között a boulder edzésterveket is. Ha viszont úgy érzed, hogy komolyabb sportolói múlt nélkül vágnál bele a Ninja kihívásba, akkor kiegészítésként párhuzamosan, a sziklamászás, a Crossfit és egyéb gimnasztikus és tornagyakorlatok segíthetnek az állóképességed fejlesztésében.

(A kezdő pálya második szakasza)

Az akadályok teljesítésében további nélkülözhetetlen szerepe van a fogóerőnek (grip strengh) melyet szintén kiegészítő edzésekkel (húzódzkodással, kézerősítéssel, esetleg köteles edzéssel) vagy akár boulderezéssel tudsz hatékonyan fejleszteni. Nem véletlen, hogy a magyar Ninja kihívásokon is számos falmászó ért el kiemelkedő eredményeket. Közülük is kiemelkedik a hazai TV műsor második szériájának győztese, Strommer Soma, aki a Gravity közösségének oszlopos tagja. 

Sokan vallják, hogy a Ninja nem is kihívás, hanem maga egy életforma, melynek keretében a rendszeres edzések hatására kellően izmossá, ugyanakkor vékonnyá és rugalmassá válhatunk. Ezek a vélemények azt is hangsúlyozzák, hogy a Ninjához szükséges testalkat és állóképesség kialakításához érdemes az étrendünket is átalakítani. A megfelelő kondíció eléréséhez sok tojást, halat, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és avokádót érdemes fogyasztani. Manapság a férfiak és nők körében egyaránt népszerű ez a mozgásforma. Már egészen korai életkorban elkezdhető, a legkönnyebb pályákat akár már egy 6-7 éves gyermek is kipróbálhatja, 8 éves kortól pedig már az edzéseken is részt vehet.

( A középhaladó pálya egyik eleme)

A Gravity Boulder Bar Ninja pályája

A Gravity-ben kialakított Ninja pálya ötlete külföldi tapasztalatainkból ered. Németországban ugyanis már számos boulder teremben működött Ninja pálya kiegészítő szolgáltatásként, ami így olyan látogatókat is mászóközpontokba csábított, akik egyébként nem ismerték a boulder sportot. A csak a Ninja pályákért érkező látogatók azonban általában hamar a bouldereket is kipróbáltak, majd idővel egymás után edzettek a különböző elemeken. 

Az alsó terem koncepciójának kidolgozásakor ezért már a kezdetektől számoltunk egy Ninja edzésre alkalmas területtel, melyet aztán az alsó rész boulder falait is kivitelező Walltopia épített meg. 

( A Nehéz / Pro pályán elindulni sem egyszerű)

A végeredmény egy három eltérő nehézségű útvonallal rendelkező edzőtér lett. A három egyenként 16 méter hosszú útvonal, három darab 3 méter széles sávban, egymás mellett halad és mindegyik egy-egy nehézségi szintet képvisel, egymástól különböző elemekkel. Az eltérő nehézségű szinteket Facebook videóinkban is részletesen bemutattuk, melyeket a linkekre kattintva érsz el:

Érdemes azonban igyekezni a jelenlegi pályák kipróbálásával, hiszen a jövőben az egyes elemeket havi rendszerességgel fogjuk változtatni, ezzel elősegítve azt, hogy a Ninja pályák folyamatosan megújuló gyakorló terepet jelentsenek a vendégeknek. 

A biztonság érdekében a teljes pálya alatt egy vastag védőszőnyeg, az akadályok között pedig több pihenőszivacs lett kialakítva. Szintén a sérülések elkerülését szolgálja, hogy azoknál az elemeknél ahol nagyobb esély van leesni, extra szivacsokat helyeztünk el. A Gravity-ben a Ninja részleget kizárólag egy, a belépőjegy mellé a bejáratnál átadott karórával lehet használni. Ezzel a karórával minden egyes használat előtt be kell jelentkezni a pálya elején kihelyezett terminálnál, majd először a pálya elején, majd a pálya végén is oda kell érinteni az első és utolsó oszlopoknál elhelyezett leolvasókhoz, így a kijelző monitoron is megjelenik eredményünk.

(A pálya megkezdése előtt a jobb szélen látható leolvasóhoz kell érinteni az órát)

A terminál és a karóra arra is alkalmas, hogy egymást hívjuk ki gyorsasági versenyekre. Pontosan erre az időmérő funkcióra épül a jelenleg is zajló időmérő versenyünk, melynek keretében az egyes nehézségi szinteket teljesítő legjobb férfi és női nevezők (akik teljes nevük megadásával tudnak érvényesen jelentkezni) értékes ajándékokban részesülnek.

Ha kevésbé érdekelnek a versenyek, és inkább a Ninja képességeidet szeretnéd fejleszteni, akkor bátran kérheted a folyamatosan jelen lévő Ninja instruktorok segítségét.  Az instruktorok főleg technikai és biztonsági tanácsokkal tudnak neked segíteni, valamint a pályák helyes használatában is útmutatást kaphatsz tőlük.  

Ha ennél is komolyabbra vágysz, érdemes jelentkezned Ninja edzéseinkre, melyek a délutáni boulder kurzusokhoz hasonlóan Február 21-től indulnak. Ezeken hétköznap délutánonként valamint szombaton délelőtt tapasztalt Ninjázóktól ismerheted meg a legfontosabb gyakorlatokat és fortélyokat. 

Aktuálisan induló csoportjaink 

Hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken: 

  • 16:30-18:00 – Gyerek (8-14 éves kor között)
  • 18:00-19:30 – Felnőtt (15 éves kortól)

Szombaton:

  • 10:00-11:30 – Gyerek (8-14 éves)
  • 12:00-13:30 – Felnőtt (15 éves kortól)

Az alkalmakon a Ninja edzőink limitált számú résztvevővel tudnak csak foglalkozni, ezért érdemes minél előbb jelentkezni a felhasználói felületre belépve, a Ninja menüpont alatt. Ha esetleg lemaradnál, akkor se csüggedj! A Ninja pályával nagy terveink vannak, így hamarosan jelentősen bővíteni fogjuk a Ninja edzések férőhelyeit és kínálatát is! A Ninja részleggel kapcsolatos naprakész hírekért, új utakkal kapcsolatos infókért kövesd figyelemmel a weboldalunk Ninja menüpontját. Ha pedig egy részletes beszámolóra vágysz a pályáról, olvasd el a Player.hu újságírójának véleményét, aki január végén mindhárom nehézségi fokot végigjárta. A cikk itt érhető el. 

Most érdemes hozzánk ellátogatni, különösen akkor, ha még nem jártál nálunk, hiszen az újonnan érkezők a “First Timers” akciónk keretében kedvezményesen próbálhatják ki az összes szolgáltatást, ráadásul ingyenes egyszeri felkészítést is kapnak. A “bevezetés a boulderezésbe” alkalmakon 30 perc alatt ismerheted meg az alapvető biztonsági szabályokat és a kezdéshez nélkülözhetetlen technikákat. Tudj meg róla többet ide kattintva. 

Ha pedig nem akarsz lemaradni az újdonságokról akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol első kézből értesülhetsz a termet érintő újdonságokról!