Közösségben az erő – A Gravity Boulder Bar évértékelője

Az év végének közeledtével idei utolsó blogbejegyzésünkben mi is igyekszünk számot vetni a 2021-ben elért eredményeinkkel, egyben beavatni téged abba, hogy mit várunk a jövő évtől.

Egy biztos, a jelenleg zajló fejlesztések nem jöhettek volna létre, ha nincs egy olyan támogató közeg, mint a Gravity-be járó falmászók közössége. Elképesztően hálásak vagyunk azért a sok segítségért és türelemért, amit az elmúlt hónapokban kaptunk. Hisszük, hogy a Gravity Boulder Bar legnagyobb szabású bővülését veletek együtt hoztuk össze.

Ha még nem jártál nálunk, akkor jelen cikkünkből azt is megismerheted, hogy a szervezett edzéseinken kívül milyen közösségi programok és élmények várnak a falmászótermünkben. Ne feledd, a Gravity a két ünnep között is nyitva tart, az alábbi beosztás szerint:

December 24 – 9-14 óra között
December 25 – ZÁRVA
December 26 – 15-20 óra között
December 27 – 6-23 óra között
December 28- 6-23 óra között
December 29- 6-23 óra között
December 30- 6-23 óra között
December 31 – 9-15 óra között
Január 1 – 15-21 óra között

Játszótér felnőtteknek

Pár napja ért véget az a nagyszabású karácsonyi bérletértékesítési akciónk, melyhez kapcsolódóan részletesen bemutattuk a Gravity Boulder Bar-ban jelenleg elérhető edzéseket és egyéb szolgáltatásokat.  A szervezett sportfoglalkozások mellett azonban a Gravity igazi ereje a rendszeresen idejáró, összeszokott közösségben rejlik. Ebben a fiatalos, összetartó közegben megannyi közvetlen és segítőkész falmászó tud tanácsot adni az újonnan ideérkező érdeklődőknek az alapok elsajátításához. A Gravity-ben gyakorló közösség összetétele nagyon vegyes, az alkalmi mászókon és a heti 3-4 alkalommal járó “törzsvendégeken” kívül számos más olyan sportág képviselői is rendszeresen megjelennek nálunk, akik kiegészítő edzésként végzik a falmászást. December elején a Gravity Boulder Bar vezetője, Vörös Tamás a Brain Bar “Mi a kérdés” című podcastjában volt vendég. Az alábbi linkre kattintva, a beszélgetésből többet is megtudhatsz a falmászásról. 

MITŐL LETT HIRTELEN EKKORA SIKER A FALMÁSZÁS \ MI A KÉRDÉS? FALMÁSZÁS, VÖRÖS TAMÁSSAL 

A mászást bárki kipróbálhatja, aki átlagos fizikummal rendelkezik. Összetettségéből adódóan rendkívül sok izmot megmozgat, ennek ellenére gyorsan lehet benne fejlődni és könnyen lehet sikerélményeket elérni. A komplex mozgás nem utolsó sorban tartásjavító hatással is bír, így kimondottan hasznos lehet azoknak, akik tartósan ülőmunkát végeznek. Mindenkinek érdemes egy próbát tennie, aki a monoton futástól, úszástól vagy konditermes edzésektől eltérő izgalmasabb és játékosabb sportot keres. Korán elkezdhető, már 7 éves kortól lehet rendszeres edzésekre járni és fejlődni, így a gyerek edzések időbeni kipróbálásával akár egy életen át tartó szenvedéllyé is válhat. Látványosságának és értékeinek köszönhetően a boulderezés az elmúlt években egyre népszerűbbé vált. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a tokiói olimpia hivatalos sportágai közé frissen bekerült falmászást hazai szinten is több tízezren űzik, szemben azzal, hogy néhány éve csupán pár ezer főből állt a magyar közösség. 

A Gravity Boulder Bar szeretne abban is az élen járni, hogy a sportolni vágyók tőlünk értesüljenek elsőként a boulderezés jótékony hatásairól, egyben célkitűzésünk minél több embernek megadni a lehetőséget hogy az ország legjobban felszerelt mászótermében ismerkedhessenek meg ezzel a világgal. 

Közösségi programjaink

Ennek megfelelően már korábban is voltak olyan nyíltnapok és egyéb rendezvények, ahol ingyenesen lehetett kipróbálni a mászást. Számos középiskola keres fel bennünket, hogy diákjaikkal egy iskolai testnevelés óra keretein belül, vagy attól függetlenül, csoportos foglalkozás vagy bemutató keretében ismertessék meg a falmászást. Ezen kívül heti rendszerességel szervezünk születésnapi ünnepségeket is gyerekeknek. Az ilyen 10-12 fős rendezvényeken a fiatalok egy vezetett mászáson vehetnek részt, melyet mindig az ünnepelt felköszöntése, és egy közös tortázás zár. A születésnapi bulik mellett a terem kíválóan alkalmas akár céges rendezvények és csapatépítők lebonyolítására is. 

Rendezvényigény esetén előzetes bejelentkezés szükséges, melyhez az alábbi elérhetőségen lehet felvenni velünk a kapcsolatot. 

A korábbi években sokáig futott a First Ascend Friday című kezdeményezés, melynek keretében az új utak építését követő napon mindenkinek lehetősége nyílt szabadon kipróbálni a frissen felszerelt problémákat, és szavazni is lehetett a legjobban sikerült boulderre. A pénteki események rendszerint tombola húzással zárultak: a szavazásban résztvevők részesülhettek apróbb nyereményekben. Nagy hangsúlyt helyezünk a felsőoktatásban tanulók aktív megszólítására is. Az egyes egyetemi nyílt napok mellett az ELTE diákjait minden szemeszterben várjuk szabadon választható, egyetemistáknak szóló testnevelés kurzusokon, melyeket még a félév megkezdése előtt egy ingyenes edzés keretében próbálhatnak ki. Így könnyebben eldönthetik hogy szeretnék-e végigcsinálni a több hetes edzéstervet. 

Ugyan a First Ascend Friday a megszokott formában már nem fog visszatérni (a jövőben a korábbiaktól eltérően nem egyszerre, hanem fokozatosan cseréljük a bouldereket), de Gravity Boulder Bar alsó termének nyitásával egyidejűleg számos új program kerül majd bevezetésre. A tervek között szerepel olyan előadások és események megszervezése, melyeken az érdeklődők a mászáshoz kapcsolódó témákkal és történetekekkel ismerkedhetnek meg. Legyen szó akár dietetikusokkal, vagy gerincgyógyászattal foglalkozó szakemberekkel és sportpszichológusokkal folytatott nyilvános beszélgetésekről, sziklamászó úti beszámolókról vagy a boulderezésről szóló dokumentumfilmek rendszeres vetítéséről, mindenki megtalálhatja majd a számításait a Gravity közösségi eseményein. 

Lassan beérik egy munkával teli év gyümölcse

A 2021-es évre visszatekintve az elmúlt hónapokat két jelentős időszak határozta meg: a járvány okozta lezárások és a nyáron megkezdődött bővítés. Az év első felében a koronavírus-járvány kapcsán fennálló biztonsági rendelkezések értelmében a Gravity Boulder Bar-t is kizárólag a sportmászó engedéllyel rendelkező, versenyszerű sportolók látogathatták, szigorú védelmi előírások betartásával. Ugyan 2021. május elsejével a terem megnyílt a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt is, az enyhítéseket viszonylag rövid ideig élvezhette a mászóközösség, hiszen július 10-el elkezdődött a Gravity Boulder Bar eddigi legnagyobb fejlesztésének első üteme, mely egészen az október 20-i részleges nyitásig tartott. 

A jelenleg is tartó felújítás és bővítés már régóta indokolt volt, hiszen a Gravity 2018-as nyitása óta, többek között a központi elhelyezkedésének és minőségi szolgáltatásainak köszönhetően rövid idő alatt annyira népszerű lett, hogy rendszeresen megtelt a terem, gyakoriak voltak a várólisták az esti órákra. Hosszú idő után az idei évben nyílt lehetőség arra, hogy a terem alatt elhelyezkedő kihasználatlan helyiség hasznosításra kerüljön. Szerencsére az alsó szint sikeres pályázat útján tavaly a Gravity csapatához került. Ezt egy hosszas tervezés követte, mellyel az volt a cél, hogy a bővüléssel egyben szintet is lépjen a falmászóterem, és egy valóban minden ízében európai színvonalú sportközpont nyithasson meg a munkálatok után, mely azonban a korábbi szellemiséget folytatva várja a látogatókat. Szempont volt az is, hogy olyan új szolgáltatások is kialakításra kerüljenek, melyek még szélesebb tömegek számára tehetik vonzóbbá a termet. Az alsó szinten, építés alatt álló Ninja pálya is ennek a hozzáállásnak a gyümölcse. Ez a kihívás hazánkban is egyre népszerűbbé válik, köszönhetően többek között annak, hogy az egyik kereskedelmi TV csatornán már három egymást követő évadot is levetítettek, melyeket kiemelkedő érdeklődés övezett. Ezek közül a másodikat ráadásul a Gravity közösség tagja, Strommer Soma nyerte meg, aki boulder versenyeken is rendszeresen részt vesz, és edzéseket is tart a Gravity Boulder Bar-ban

Természetesen a felújítás ideje alatt sem maradtunk tétlenek. A 10-14 éves korosztály számára megszerveztünk egy egyhetes, napközi jellegű nyári tábort, melynek keretében a mindennapi képességfejlesztő mászóedzések mellett kézműves foglalkozások és szabadtéri programok is színesítették a programot. Utóbbiak részeként többek között kültéri játékok várták őket a Millenáris Parkban, egy másik alkalommal pedig a sziklamászás alapjaival ismerkedhettek. 

Mivel az elhúzódó járványhelyzet miatt az éves tervezett versenyek nagy részét nem lehetett biztonságosan megtartani, egyedül a Gravity Magyar Kupa Forduló és Amatőr Boulder Versenyen keretében találkozhatott nálunk a hazai versenymászó szcéna. A háromnapos esemény döntőjét élőben csaknem 150-en izgulhatták végig, de egy livestream keretében online is közvetítettük, kommentátorok segítségével. A november közepén megrendezett verseny pontosan egybeesett a Gravity Boulder Bar 3. születésnapjával, amelyet a döntő estéjén egy születésnapi tortával és némi pezsgővel ünnepelltünk. 

(Születésnapi tortánk, 2021. november 13-án)

Karácsony közeledtével lassan az építési munkálatok is kezdenek befejeződni, így a mászók már november végén birtokba vehették a 16 fő befogadására képes finn szaunát, és az ünnepek előtt kedvezményesen juthattak hozzá a jövő évi belépőkhöz, edzőbérletekhez és december 19-én megtörtént az idei utolsó fogáscsere is. 

Mit várunk 2022-től?

A sokat emlegetett alsó szintén már tényleg az utolsó simításokat végezzük, így január elején küszöbön áll a Gravity Boulder Bar teljes üzembe helyezése melyet egy nagyszabású nyitóesemény keretében, az egész közösséggel együtt szeretnénk megünnepelni. Részletek hamarosan elérhetőek a weboldalon. Elöljáróban annyit, hogy nagyot fog szólni! 😉

(Az alsó szinten lassan minden a helyére kerül. Már az utolsó simításokat végezzük.)

A megnövekedett kapacitású termek a jelenleginél több edzéssel és színvonalas szolgáltatásokkal várják majd az érdeklődőket  A már említett, újonnan induló közösségi programok mellett az első alkalommal érkezők egy új szolgáltatás keretében 30-40 perces ingyenes oktatással sajátíthatják el az önálló mászáshoz nélkülözhetetlen alapokat.  Természetesen, ha erre a járványhelyzet is lehetőséget enged, tavasszal beindul majd a versenyszezon is, melynek keretében a Gravity-ben is több eseményen mérhetik össze tudásukat a boluderezők. 

…Addig is mindenkinek sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!