Gravity Magyar Kupa Forduló és Amatőr Boulder Verseny 2021 – Beszámoló

Lenyűgöző eredmények és fantasztikus hangulat az első kommentátorokkal közvetített Magyar Kupa forduló döntőjén

Hétvégén zajlott le a Magyar Kupa döntő a Gravity Boulder Bar-ban. A háromnapos eseményen több korosztály mérethette meg magát, amatőrök és profik egyaránt.
A szombat esti döntőt nem csak a helyszínen lehetett megtekinteni, hanem egyedülálló módon, egy magas színvonalú online stream keretében is követhető volt, amelyen szakavatott kommentátorok mutatták be a több kameraállásból rögzített rangadót.

November 12-14. között a Gravity Boulder Bar-ban került megrendezésre az idei Magyar Kupa utolsó fordulója boulder kategóriában. A Gravity Magyar Kupa Forduló és Amatőr Boulder Verseny keretében péntektől-vasárnapig összesen 9 kategóriában (mini, gyerek, serdülő, ifi B, ifi A, junior, senior, nyílt/felnőtt, amatőr) zajlottak a selejtezők. A megmérettetésre 6 éves kortól online nevezhettek a versenyzők. Ezt követően a mászótudásuktól, valamint a versenyengedélytől és az érvényes sportorvosi igazolás meglététől függően kerültek az amatőr vagy a profi kategóriába. A hatalmas érdeklődést jól mutatja, hogy a nevezési korlát már a nevezési határidő előtt betelt, ezért a versenyszervezők minden kategóriában 30-ról 32 főre emelték meg az indulók csoportonkénti maximális létszámát.

A versenyzőknek egy 90 perces selejtezőben kellett bizonyítaniuk képességeiket melyek értékelése a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség versenyszabályzata alapján történt. A selejtezőkön mind az amatőr, mind a profi mezőnyben indulóknak összesen 20 boulder problémát kellett megoldaniuk. A Gravity Boulder Bar útépítői a pénteki és szombati selejtező fordulókra összesen 28 bouldert építettek. A boulderek beszálló fogásait három különböző színkóddal látták el annak érdekében, hogy a versenyzők könnyen eligazodjanak, és tudják melyek a számukra kijelölt 20 út. Sárga matricákkal jelölték az amatőrök beszállóit, míg a fekete a profi férfi, a kék pedig a profi női boulderek kezdetét jelezte. A színkódokon kívül az utakat 4 különböző nehézségi jelöléssel is ellátták: ez alapján 6 darab könnyű, 6 darab közepes, 8 nehéz illetve 8 amatőr boulder várta a versenyzőket. A 6 könnyű és 6 közepes utat mindegyik kategória mászhatta, míg a 8 nehezet csak a profi férfiak, a 8 amatőrt az amatőrök. A profi hölgyeknek a nehéz utakból 4-et és az amatőrből is 4-et kellett teljesíteniük. Az utak teljesítéséhez mindenkinek 5 próbalehetőséget (a serdülő kategóriában 8, gyerek és mini kategóriában nem voltak korlátozva a kísérletek) kellett beosztania.

A selejtezők ideje alatt a versenybírók papír alapon és elektronikusan is rögzítették az eredményeket, így a vr.mhssz.hu oldalon folyamatosan követhető volt a versenyzők aktuális helyezése. A szombat esti döntőbe a nyílt kategóriából 6 férfi (Bakurecz Ádám, Fuksz Bence, Radics Attila Zsombor, Strommer Soma, Tusnády Nimród Sebestyén, Vályi Gergő) és 4 női (Kerry Ella, Lengyel-Mitzl Jázmin, Riesing Eszter és Somorjai Zorka) versenyző kvalifikálta magát. Nekik egy előre megadott sorrend alapján 4 bouldert kellett teljesíteni. Ezekre utanként 5 perc mászási idő állt rendelkezésre, melyet mindig 5 perc pihenő követett. A döntő végéig mindenkinek ezt az 5-5 perces időbeosztást kellett követnie, de a próbálkozások száma itt már nem volt korlátozva. Az útépítők külön bouldereket építettek a férfi és női döntősöknek. További feltétel volt, hogy a versenyzőknek a bouldereket onsight stílusban kellett teljesíteniük, tehát nem volt útnézés a döntő előtt.

A szombat esti kupadöntőn végül a férfiak közül Tusnády Nimród Sebestyén nyerte a kupát , aki (2t, 3z, 6tp, 7zp) eredményekkel teljesítette a feladatokat.
A második helyezett Vályi Gergő (2t, 3z, 8tp, 15zp) lett, míg a dobogó harmadik fokára Bakurecz Ádám ( 1t, 1z, 3tp, 3zp) állhatott fel. A női kategóriában Riesing Eszter teljesített a legjobban (3t, 4z, 13tp, 17zp) így megszerezve a kupát. Az összesítés alapján őt követte Lengyel Mitzl Jázmin (3t, 3z, 5tp, 5zp), Somorjai Zorka (3t, 3p, 12 tp, 12zp) és Kerry Ella (2t, 2p, 10tp, 10zp)

Az első helyezésekért kiosztott kupák mellett az első három helyezett éremben, az első hat helyezett pedig oklevélben részesült, mind a férfi, mind a női kategóriában. A díjak mellett az első három helyezést elérők mindkét kategóriában a szponzorok által felajánlott nyereményekkel, a győztesek pedig egyedi Hypnative pulóverekkel és Edelrid magnéziával is gazdagabbak lettek.

A rendezvényt a helyszínen közel 150 néző szurkolhatta végig a mászófalak tetejéről és aljáról egyaránt, akik fantasztikus hangulatot teremtettek a csaknem 3 órás rendezvényen. Azok akik nem jutottak el Mammutba, a Gravity Boulder Bar Facebook oldalán, egy élő közvetítésben követhették az eseményeket. A közel 2 órás livestream sok szempontból egyedülálló volt, hiszen korábban még nem volt példa arra hazánkban, hogy falmászó sporteseményt ilyen magas színvonalon, 4 kameraállásból, osztott képernyőn, több órán át élőben közvetítenek. A livestream teljes ideje alatt két szakkommentátor (Izer Bálint és Oláh Sebestyén) tolmácsolta a látottakat a nézők felé. A közvetítéssel a Gravity csapata szeretné elérni, hogy a terem úttörő legyen a sportág népszerűsítésében, így a falmászók mellett szélesebb tömegek is megismerhetik és kedvet kaphatnak a kipróbálásához egy magas szakmai színvonalú helyszínen.  Éppen ezért azok akik lemaradtak a versenyről, az egész felvételt visszanézhetik az alábbi linken.

A rendezvény fontosságát tovább növelte, hogy a Gravity Boulder Bar 2018 november 10-én nyitotta meg kapuit, így Gravity Boulder Magyar Kupa eredményhírdetése után sor került a terem harmadik születésnapjának megünneplésére is.

A hétvégi eseményt többek között az, Tengerszem Túrabolt, a KOGAMI, a Hypnative, az MHSSZ és a  Edelrid támogatta.

A pontos helyezéseket az alábbi felsorolásban itt találjátok.